Schaamteloos cynisme van AH

Een beter milieu begint niet bij jezelf. De vuistregel is: Wanneer overheden gaan wijzen naar de burger of multinationals gaan wijzen naar de consument, dan is dat een afleidingsmanoeuvre om zelf niets te hoeven doen. Op het moment dat ik de hosanna berichten op LinkedIn voorbij zag komen dat AH gaat experimenteren met True Pricing (op maar liefst één product: koffie, in maar liefst drie AH to go vestigingen, bij elkaar opgeteld misschien dus wel anderhalve vierkante meter winkeloppervlak) was mijn eerste reactie dan ook ‘een beetje overgeven in mijn mond’.

True pricing

True Pricing is een methodiek die is ontwikkeld door de Wageningen Universiteit waarmee je de ‘echte’ prijs van een product kunt berekenen. Je houdt dan rekening met de kosten voor milieu en arbeid. Koop je bij AH zo’n bakkie koffie tegen de True Price, dan betaal je als klant meer. Want je betaalt de leveranciers fatsoenlijk. En je betaalt de kosten voor de natuur. Op een bekertje vieze to go koffie bij AH betaal je dan dus niet de reguliere € 2,00, maar je betaalt 8 cent extra: 4 voor arbeid, 4 voor milieu.

Behavioral economics

Zet dat zoden aan de dijk? Nee natuurlijk niet. Ten eerste moet je maar geloven dat AH die 8 cent niet gewoon in de eigen zak steekt en ik zie niet direct aanleiding om Ahold enige integriteit toe te dichten. Daarnaast is er vanuit behavioral economics geen reden om te denken dat mensen geneigd zijn om meer te betalen voor het in hun ogen zelfde product. En tenslotte zullen mensen zich volkomen terecht afvragen ‘waarom betaalt AH niet gewoon zelf fatsoenlijke inkoopprijzen voor hun rommel zonder de verantwoordelijkheid bij de consument neer te leggen?’.

Kansloos experiment

AH maakt mooie sier (lovende krantenartikelen) met een actie waar zij zelf geen cent voor hoeven te betalen. Wanneer dit mislukt kunnen ze ook nog eens wijzen naar de klant zelf die ‘dit klaarblijkelijk niet wil’ (*handen in onschuld wassend). En dat vervolgens gebruiken om nog veel langer niks te doen aan echte verandering.

Door dit True Price experiment geeft AH toe zich bewust te zijn dat zij met al hun andere producten niet de inkoopprijs betalen die hun leveranciers en onze planeet wel nodig hebben. Maar in plaats van daar echt iets aan te doen, omdat ze bij AH onze kinderen ook een leefbare planeet gunnen, laten ze hun klanten betalen voor een kansloos experiment en proberen dat te verkopen als duurzaam. En dat is schaamteloos cynisch.

Foto door Vie Studio: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/drinken-rustiek-stilleven-koffiekop-4856567/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: