Een jaartje op Twitter

“Nou, dat was met jaartje wel”. Is dat nog een acceptabele zin, zo in de tweede helft van januari? Hangt er natuurlijk maar net vanaf wanneer je precies bent begonnen aan je cyclus van omstreeks 365 dagen natuurlijk.

Er is in het afgelopen jaar natuurlijk een heleboel gebeurt, maar ik wil voornamelijk even inzoomen op een jaar actief zijn op Twitter. Want net zoals ontzettend veel andere mensen van mijn leeftijd heb ik al jarenlang een Twitter account, maar deed ik er niks mee. De app lag een beetje digitaal te verstoffen ergens tussen de andere apps op mijn telefoon die het niet meer gered hadden tot een startscherm. Maar mijn account bestond nog wel en telde mee in alle statistieken rondom populariteit van social platforms. De precieze aanleiding weet ik niet meer, het zal iets met Covid te maken gehad hebben, besloot ik eens te kijken wat er op Twitter nu eigenlijk gedeeld werd over een bepaald onderwerp. En dat leidde er uiteindelijk toe dat ik het grootste gedeelte van 2022 een min of meer actieve Twitteraar werd.

‘min of meer’ inderdaad. Want alhoewel ik af en toe best leuke, interessante of uitdagende interacties had met mede-twitteraars, meestal kostte het meer energie dan het opleverde. En soms, in de woorden van Gerard Joling, had ik er even de kracht niet meer voor. Überhaupt iets wat een bekend fenomeen is, want ik heb meerder malen mensen zien delen dat ze even op een Twitter break gingen. Even weg van het gezeik dus eigenlijk. Eigenlijk best raar dat mensen zich daar dus vrijwillig en onbezoldigd aan bloot willen stellen. Maar menselijk gedrag is nu eenmaal allesbehalve rationeel.

Volgens mijn observatie wordt Twitter bevolkt door twee groepen mensen; de mensen met ongeveer 100 of minder volgers, en mensen met rond de 1500 tot 2500 volgers. Dat schijnt zo’n beetje de bovengrens te zijn van follow-Friday acties, waarbij Twitteraars beloven iedereen die hen die dag volgt te gaan terugvolgen. Omdat de mensen die je dan gaat volgen, jou worden aangeraden door een Twitter algoritme, ontstaan zo een heleboel mini-bubbels waarin iedereen grotendeels dezelfde 1 a 2 duizend volgers heeft, aangevuld met een stuk of honderd familie, vrienden en collega’s. In hoeverre deze mensen in aanraking komen met andere meningen dan uit hun eigen bubbel is afhankelijk van deze pakweg 100 mensen, maar dat heb je zelf niet zo in de gaten. Je weet vaak niet dat je in een 2500-Twiteraars-bubbel zit vol met vooral complotfascisten, haatwijven, laag-IQ-wappies of aandachtshoeren omdat Twitter vreemd genoeg altijd heeft nagelaten om deze groepjes van passende tags of titels te voorzien. Er wordt een continue stroom van menings-bagger rondgepompt onder dezelfde groep mensen in de veronderstelling dat men nuttig bezig is. Het is heel verleidelijk om te denken dat wat je hebt geschreven ‘ertoe doet’ wanneer je 100 likes krijgt op je ‘WEF trol!’ reactie.

Maar wat er op Twitter gebeurt, doet er dus eigenlijk bijna nooit toe. Ondanks dat de meest fanatieke Twitteraars vooral afgeven op de traditionele media (MSM) is dat waar zij ’s nachts een natte droom van krijgen toch vooral om een keer met hun tweetje vermeld te worden in een nieuwsbericht in de NOS app of geciteerd tijdens het Jeugdjournaal. Iets waar deze luie journalisten mee zouden moeten stoppen trouwens omdat het veel te veel waarde toekent aan wat hersenscheten van verongelijkte mopperkonten.  De Twitterbubbels schreeuwen graag luid over ‘groeiende maatschappelijke bewegingen’ of ‘niet meer te negeren groepen’, maar in werkelijkheid blijven de groepjes even groot en zouden ze vooral nog meer genegeerd moeten worden dan nu het geval is.

En dit was allemaal nog vóór Elon Musk.

Ik heb zelf mijn Twitter app weer naar de kelder van mijn smartphone verplaatst. Waar ik hem er alleen nog af en toe uit haal voor iemand als Peter Breedveld of Fred Kwint. En verder kijk ik nog wel eens op Mastodon. Wat er geplaatst wordt op Mastodon doet er ook allemaal niet toe. Maar daar wordt dat in elk geval ook niet gepretendeerd.

Afbeelding automatisch gegenereerd door Dall-E op basis van de tekst.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: